Балкански театрален фестивал

Драматичен театър „Никола Вапцаров“ има дългогодишни традиции в провеждането на театрални фестивали.

През 1988 година организира за пръв път „Театрални празници“ с най-добрите постановки за театралния сезон в България.

През годините името и формата на фестивала се променят неколкократно. Така например през 2002 г. и 2003 г. е известен като Театрални празници „Бяла пролет“. От 2007 година фестивалът, освен български спектакли, започва да посреща и международни гости от балканските страни, а името е прекръстено на „Балкански театрални автопортрети – Благоевград“.

Дългогодишната традиция на фестивала е прекъсната през 2012 година, но от 2022 година е възстановена с първото издание на „Балкански театрален фестивал“, който е отново с фокус върху най-ярките постижения в сценичните изкуства на балканските страни. Прецизната селекция от спектакли е съобразена с разнообразните предпочитания на публиката. Програмата на фестивала е обогатена и със съпътстващи събития. Едно от тях е Конкурсът за млади режисьори. Неговата цел е участниците да представят свой проект за спектакъл. Един от всички режисьори, получава възможност за реализиране на представление в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград. В последния фестивален ден зрителите имат възможност да се насладят на впечатляващо 3D-мапинг шоу.

Фестивалът се реализира с подкрепата на Министерството на културата на Република България, Национален фонд „Култура“, Община Благоевград, „Громахолд“ ЕООД, „Хитачи Енерджи“ – България, Хотел „Парк Бачиново“, Хотел „Алфа“, Хотел „Дива“.

Издания

Абонирай се

Получавайте известия, новини и месечната програма преди всички